Електромобілі та ГБО — відповідь автомобілістів на високі ціни на пальне

Eкспeрти Інституту дoсліджeнь aвтoринку визнaчили, як у жoвтні змінилися чaстки aвтo зa рoзпoділoм зa типoм пaльнoгo у сeгмeнтax внутрішніx пeрeпрoдaжів, імпoрту вживaниx тa прoдaжax нoвиx aвтo, a тaкoж динaміку встaнoвлeння гaзoбaлoннoгo oблaднaння. Прoдoвжується трeнд збільшeння пoпиту нa eлeктрoмoбілі, a тaкoж нa встaнoвлeння ГБO. Вoднoчaс дeщo змeншується чaсткa дизeльниx мaшин.

Динaмікa рoздрібниx цін нa пaльнe в Укрaїні

Укрaїнським aвтoзaпрaвникaм вдaлoся нaлaгoдити дoстaтнє пoстaчaння oснoвниx видів пaльнoгo, йoгo дeфіцит нe спoстeрігaється пoнaд рік. Oднaк змінa пoстaчaльників тa лoгістики, a тaкoж змінa курсу вaлюти й скaсувaння змeншeниx стaвoк oпoдaткувaння пaльнoгo призвeлo дo його подорожчання. По (по грибы) інформацією від «НафтоРинку» рік тому (тобто у жовтні-2022) середня ціна бензину марки А-95 складала держи АЗС 49,15 грн. Мінімальна ціна, яка була зафіксована после минулі 12 місяців — 43,9 грн. Поточна ціна у жовтні 2023 року — 55,3 грн/л, і це максимальне значення вслед період, який ми досліджуємо. Ціна дизпального дещо різниться від ціни нате бензин, проте останнім другой раз вони фактично зрівнялися, й змінюються теж майже в одно время.

«Автогаз», скраплена пропан-бутанова суміш, рік тому відпускалася у роздріб ради середньою ціною 26,5 грн/л. Найменше значення по (по грибы) минулі 12 місяців — 21,4 грн. Ціна у жовтні-2023 — 28 грн/л (у листопаді ще вище — понад 33 грн/л). Быть цьому ціна пропан-бутану складала від 45,3% давно 58,3% від ціни бензину.

Середні ціни в основні види автомобільного пального после минулі 12 місяців неважный (=маловажный) залишались держи місці: спершу вони зростали, потім кілька місяців пластично зменшувалися, стрибнули вгору після повернення повних став оподаткування, після чого далі продовжили зростати. Відповідно, числа получай стелах АЗС могли впливати нате рішення автомобілістів щодо вибору машин з тим чи іншим видом двигуна либо силової установки. Насчет що пространно далі, з розподілом из-за сегментами та окремо для інсталяції газобалонного обладнання.

Загальна динаміка продажів легковиків ради типом пального

Протягом жовтня 2023 року українці найчастіше обирали бензинові транспорті засоби. Таких придбали 43,4% (47,6 тис.) від загальної кількості угод купівлі-продажу нових та вживаних транспортних засобів — легковиків, вантажних автомобиль усіх категорій та автобусів. Якщо предварительно них додати автомобілі зі встановленим ГБО (18,5%, 20,4 тис.), тоді (авто)машина з бензиновими двигунами з іскровим запалюванням складатимуть абсолютну більшість: 61,9% від загальної кількості продажів.

Частка дизельних мотор склала 29,5% (32,4 тис.). Машин, обладнаних двигуном к роботи виключно нате газовому пальному було 0,4% від загальної кількості (406 шт.).

Частка електромобілів склала 5,6% (6,2 тис.) від загальної кількості.

Якщо порівнювати із попереднім місяцем (вереснем-2023), ведь частка дизельних знову скоротилася (з 29,9% после 29,5%). Частка електромобілів зросла із 5,3% задолго. Ant. с 5,6%. У річному порівнянні місяця до самого місяця, електромобілі зросли найбільше — з 2,7% раньше 5,6%. Також у порівнянні з жовтнем-2022 помітно зменшилася частка бензинових мотор, з 46,1% поперед 43,4%.

Щодо інших типів двигунів, у порівнянні з попереднім місцем зміни в дальнейшем незначні: мотор з гібридними силовими установками — з 2,4% раньше 2,6%; автомобиль з ГБО 18,5% сверх змін, «газові» — з 0,3% после 0,4%.

Внутрішні перепродажі

Получи внутрішньому ринку у жовтні переважали бензинові автомобілі — таких угод було укладено 40,1% (36 тис.); транспортних засобів з ГБО було 22,1% (19,9 тис. угод). Дизельні автомобілі у групі ТЗ з ДВЗ були в меншості: 34,3% (30,8 тис. угод).

Серед усіх автомобілів возьми внутрішньому ринку 1,9% були електричними (1,7 тис.), 1,2% — гібридними (1,1 тис.) і 0,3% — виключно газовими (314 шт.).

Якщо порівняти поточні показники з попереднім місяцем, частка дизельних (авто)машина зменшилася для 1,2%, малограмотный змінилася пропорція получи и распишись ринку бензинових і гібридних мотор, а також «газових», які мають лише систему живлення двигуна зрідженою газовою сумішшю, встановлену нате заводі. Частка електромобілів зросла для 0,1%, (1,5%), натомість автомобілів з ГБО купили менше, що скоротило їхню частку бери 0,6%.

Імпорт вживаних

Із-следовать кордону у жовтні найчастіше привозили вживані транспортні засоби з дизельним двигуном (38,8%, 9,5 тис.). Частка бензинових автомобиль близька, однак дещо менша — 38,4% (9,4 тис.). Як завжди, небагато імпортували автомобиль з газобалонним обладнанням — 1,1 тис. 4,4%, з гібридними силовими установками (725 шт., 3%), та «газових» (98 шт., 0,4%).

Електромобілі продовжують збільшувати свою частку, а також кількісну присутність в сегменті імпорту: 15%, 3,6 тис. шт.

У порівнянні з вереснем-2023, у червні частка дизельних мотор зменшилася з 38,9% вплоть до 38,8%. Також зменшилась частка бензинових (авто)машина — з 39% после 38,4%. Трішки зросла частка автомобиль з ГБО, з 4,3 по 4,5%. та машин з гібридними силовими установками, з 2,8% предварительно 3%, мало-: неграмотный змінилася частка «газових», залишившись держи рівні 0,4%. Електромобілі вкотре зайняли більше — з 14,7% по 15%.

Нові

Найпопулярнішими у жовтні були нові транспортні засоби з бензиновими двигунами. Серед усіх вперше зареєстрованих нових машин таких було 38,8% (2,6 тис. шт.).

Дизельних транспортних засобів купили 32,5% (2,2 тис.), гібридних — 15,7% (1,1 тис.), із заводським ГБО — 0,6% (44 шт.).

Частка електромобілів склала досить вагомі 12,4% (843 шт.).

У порівнянні з вереснем-2023, кількість бензинових автомобиль збільшилась держи 0,1%, частка дизельних машин зменшилася сверху 2,3%, гібридних машин зросла в 1,1%. Частка транспортних засобів із заводським (аль встановленим получи и распишись «гарантійній» СТО) ГБО мало-: неграмотный змінилася й складає 0,6%.

Частка електромобілів зросла получай 1,1%.

Динаміка встановлення ГБО

У жовтні українці продовжували досить инициативно встановлювати ГБО, й офіційно перереєстровувати такі автомобілі. Всього зафіксовано 6,2 тис. таких переобладнань, що лише сверху 3,1% менше, ніж у вересні, проте получай суттєві 77,1% більше, ніж у жовтні минулого року.

Середні роздрібні ціни сверху автомобільне пальне держи українських АЗС продовжують повільно зростати, й за один прием становлять близько 32 грн вслед літр пропан-бутанової суміші, 55 грн вслед такий но об\’єм бензину А-95, приблизно у ту ж ціну відпускають дизпальне. Ціни возьми преміальні сорти бензину починаються з відмітки 58 грн/л. Відповідно, такий толчея справ з цінами спонукає українських автомобілістів шукати способи ради заощадження витрат для пальне, і найбільше це проявляється у «порятунку» об\’ємних альбо старих автомобілів з бензиновими двигунами встановленням ГБО, а найактивніше по (по грибы) цих обставин розвивається отрезок електромобілів.